Перфектния матрак за двойка – как да го изберем?

Не е лесно да се избере подходящ матрак. Обвързването с него е дългосрочно, затова трябва да се вземат предвид много фактори при избора му, за да гарантираме добрата си почивка, всяка нощ.

Още по-трудно е обаче, когато трябва да избираме матрак за двама души с различни предпочитания и разбирания за комфорт. Удобство за нас или за половинката ни? Как да постигнем компромис, с който и двамата да сме доволни и за какво да гледаме, когато избираме матрак за двамата? Ето няколко съвети, които ще ви помогнат.

Мек или твърд матрак

Това е едно от често срещаните разминавания при двойките. Тя иска да спи на по-мекичък и „прегръщащ“ матрак, а той предпочита по-твърда и солидна основа. Или обратното. Също така, хората със здравословни проблеми, като оплаквания от болки в гърба, врата и раменете, по принцип предпочитат да получават по-добра подкрепа в тези зони и съответно избират по-твърд матрак. А хората, които по-трудно заспиват вечер, предпочитат по-мек вариант. Какво да правим, ако с половинката имаме разминаване тук?

Вече се предлагат матраци, като например тези с мемори пяна, при които всяка от страните на матрака може да регулира твърдостта си. Така например можете да си сглобите общ матрак, на който двете страни са различно твърди. Само го приберете в общия калъф и няма да чувствате дупка между вас, ще спите на цял матрак, но всеки ще получава твърдостта, която желае, в своята половина на леглото. Матрак айМемори S е пример за такъв матрак, специално създаден за двойки с различни предпочитания към матрака. Двете му половини могат да се въртят така, че да дадат до 8 различни варианта на същия матрак, така че да можете напълно да персонализирате усещането за всеки от двойката така, че да му бъде максимално удобно.

Колко голям или дебел да е матракът

Големината на матрака зависи преди всичко от леглото и спалната рамка. Ако вече имате такава, нямате голям избор, освен да се съобразите и да вземете матрак според нейните размери. Ако обаче планирате да си вземете нова, трябва да проверите какъв размер и големина матрак ще бъде максимално удобен за вас и по него да вземете рамката.

Жените предпочитат да се сгушват и могат да спят в по-малки пространства, докато мъжете обичат да имат повече простор и да могат да разпънат ръце. Ако телата ви са по-високи или обемни, то несъмнено препоръчваме да заложите на по-голям размер матрак. Същото важи и ако някой от вас се движи повече по време на сън.

Колкото до дебелината на матрака – на по-тежките двойки се препоръчва да се насочат към по-плътни матраци, докато за по-леките това не е съществен фактор. По-дебел матрак се препоръчва и на хора с оплаквания от болки в гърба, тъй като дебелината на матрака дава допълнителна опора.